Het PON & Telos werkt al 75 jaar aan de samenleving van morgen. Om dit te vieren nodigen we je uit voor de speciaal voor ons gemaakte theatervoorstelling ‘Liberty Bell’ en de presentatie van ons boek ‘Een ander land’. Na afloop heffen we graag samen met jou het glas op de afgelopen 75 jaar en natuurlijk op de toekomst! Hieronder lees je meer over de ontstaansgeschiedenis van Het PON & Telos, over het boek en over de theatervoorstelling. Ook kan je je natuurlijk hier aanmelden! Let op: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij.

Meteen aanmelden?

Dat kan via onderstaande button.
Ook als je niet kan komen vinden we het fijn om dat te weten.

 

Aanmelden

 

Het ontstaan van Het PON

75 jaar geleden zag Het PON (toen nog zonder Telos) op een koude ochtend in december 1947 het levenslicht. Opgericht als Provinciaal Opbouworgaan Noord-Brabant kreeg Het PON de taak om het Brabant van net na de Tweede Wereldoorlog weer op te bouwen op ‘materieel, fysiek en moreel gebied’. Ook in andere provincies kregen soortgelijke organisaties deze wederopbouwtaak toebedeeld. Na een aantal jaren verdwenen de meeste organisaties weer. Het PON bleef echter bestaan en onze werkzaamheden verschoven langzaam van het opbouwen van de samenleving naar het uitvoeren van sociaal-maatschappelijk onderzoek en het geven van advies in Nederland. De economische welvaart in Brabant is enorm toegenomen, evenals het opleidingsniveau, het aantal gezonde levensjaren en meer. Maar ondanks al die fundamentele veranderingen is het vizier van Het PON altijd op hetzelfde doel gericht gebleven: het bijdragen aan duurzame ontwikkeling en de kwaliteit van leven.

 

Het ontstaan van Telos

De maatschappelijke opdracht van Telos, het Brabants Centrum voor Duurzame Ontwikkeling verbonden aan de Universiteit van Tilburg, startte ruim een halve eeuw later. Oprichters waren de Universiteit van Tilburg, de Provincie Noord-Brabant en… Het PON. Telos is het rechtstreekse product van de discussie die eind jaren 90 gevoerd werd over hoe Brabant er in 2050 uit zou moeten zien. De uitkomst van deze discussie is in 1997 vastgelegd in het zogeheten Manifest Brabant 2050. Hierin stelt Brabant zichzelf de vraag wat voor Brabant we eigenlijk willen zijn. Hoe vol moet het zijn? Hoe zien de steden eruit? En wat is eigenlijk nog platteland? Om erachter te komen of we er in Brabant ook daadwerkelijk in slagen onze dromen te realiseren, werd er gepleit voor een ’indexinstituut’ dat Brabant bij de les houdt. Telos werd geboren en maakte als universitair kenniscentrum duurzame ontwikkeling maatschappelijk hanteerbaar. Inmiddels voor overheden en organisaties in heel Nederland.

Boek ‘Een ander land’

Nederland is niet af en het verlangen naar een beter land voor iedereen is gelukkig niet gedoofd. Dat het ook anders kan, beschrijven de auteurs in ‘Een ander land. Een pleidooi voor een duurzame samenleving’. Op zoek naar een nieuw normatief fundament voor een vitale samenleving die gebruik maakt van de veerkracht die besloten ligt in mensen en gemeenschappen, komen zij tot een betekenisvol economisch perspectief in een klimaatpositief Nederland. Liberty Bell – het zuid land In een tijd waarin polarisatie hoogtij viert, waarin ‘fake news’ een begrip is geworden en waarin wie het hardst schreeuwt ook het meest wordt gehoord, tonen we een personage dat zichzelf bevraagt en zichzelf het genoegen gunt van de twijfel. Een oprechte en maniakale zoektocht naar de kracht van verschillen, van de nuance, van de groep en het individu. 

We presenteren ‘Een ander land’ op 24 november. Het boek is vanaf dan te koop in de Nederlandse boekhandels. Genodigden krijgen een exemplaar mee naar huis. .

Theatervoorstelling ‘Liberty Bell’

In een tijd waarin polarisatie hoogtij viert, waarin ‘fake news’ een begrip is geworden en waarin wie het hardst schreeuwt ook het meest wordt  gehoord, tonen we een personage dat zichzelf bevraagt en zichzelf het genoegen gunt van de twijfel. Een oprechte en maniakale zoektocht naar de kracht van verschillen, van de nuance, van de groep en het individu.

Speciaal voor ons schreef het zuid land de theatervoorstelling Liberty Bell. Het zuid land maakt voorstellingen voor een volwassen publiek waarin het kind als acteur en onderwerp centraal staat. Jonge spelers bewegen zich in hun producties in een wereld die gedomineerd wordt door regels, denkbeelden en handelingen van volwassenen. Onze fascinatie voor de kwetsbare onschuld van het kind vertalen we in wat we zelf karakteriseren als grimmige theatrale sprookjes.

 

Meld je nu aan!

Aanmelden kan via onderstaande button. Ook als je niet kan komen vinden we het fijn om dat te weten.

Aanmelden

Hopelijk tot donderdag 24 november!
Wees er snel bij want er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

drs. Eva Stultjens
Marketing- en communicatieadviseur
Wil je meer informatie?
Neem contact op met Eva Stultjens
e.stultjens@hetpon-telos.nl 06 57 99 59 05