Hoe werkt de bredewelvaartscan?

Met de Bredewelvaartscan kun je concrete beleidsvoornemens, projectplannen of activiteiten beoordelen op hun bijdrage op de verschillende thema’s van brede welvaart. Alle twaalf brede welvaartthema’s komen aan bod: van gezondheid tot sociale samenhang en milieu & klimaat. De Bredewelvaartscan is een kwalitatief instrument, gebaseerd op de eerder door Telos ontwikkelde Duurzaamheidsscan.

Door middel van het toekennen van scores beoordeel je of je verwacht dat het project positief of negatief bijdraagt aan het thema. Met andere woorden: hoe groot is de impact die je ermee maakt? Als eindresultaat krijg je een visueel overzicht van de verschillende (verwachte) effecten op alle twaalf de thema’s.

Wil je aan de slag met de bredewelvaartscan?

Vraag je account aan

Hoe zet ik de bredewelvaartscan in?

De Bredewelvaartscan is zowel individueel in te zetten als voor kleine en grote groepen. Zo is de scan de afgelopen jaren gebruikt door beleidsmedewerkers van overheden, maar ook door projectmanagers uit het bedrijfsleven. Daarnaast hebben we de scan gebruikt bij het monitoren van een regio deal, en in een traject rondom de ontwikkeling van een nieuw bedrijventerrein.  

De Bredewelvaartscan kan ingezet worden voor verschillende doeleinden: 

  • Het verkrijgen van kwalitatieve input over plausibele impact, bijvoorbeeld als onderdeel van een monitor  
  • Het vergroten van bewustwording over de impact op brede welvaart 
  • Het aangaan van de dialoog met verschillende stakeholders, op basis van individueel ingevulde scans.
Een pagina met een beschrijving van het thema Gezondheid, en de mogelijkheid om een score, motivatie en verbeterpunten in te vullen.

Invulpagina voor het thema Gezondheid

Tevens kan de Bredewelvaartscan worden ingezet worden als gespreksstool, om de dialoog rondom brede welvaart aan te gaan. Zo hebben we bijvoorbeeld gesproken met projectleiders van verschillende projecten binnen een Regio Deal. De meeste mensen die we spraken hadden nog niet eerder over brede welvaart nagedacht, of nog niet in de context van het project. De scan werkte op deze manier als een echte eyeopener.

Voorbeeld van de uitkomst van een individuele scan

Individueel of als groep

Naast dat de Bredewelvaartscan voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt, is hij ook op verschillende manieren in te vullen. Zo heb je een individuele scan, deze vul je individueel in of als één groep – samen kom je tot één gedragen motivatie of score. Daarnaast is er de groepsscan: deze wordt door verschillende individuen binnen een groep ingevuld. De uitkomst is een groepsresultaat dat inzichtelijk maakt hoe de standpunten van groepsleden van elkaar verschillen en hoe ze overeen komen. Ook zie je hoe je scoort ten opzichte van de groep. Ook is er de groepsscan plus: vergelijkbaar met de groepsscan, maar de groepsleden worden ingedeeld op belang om meer reliëf te geven aan de resultaten.

De scan maakt het mogelijk om al in een vroeg stadium concrete beleidsvoornemens, projecten en plannen te beoordelen op de mogelijke bijdrage aan duurzame ontwikkeling. Op basis van deze uitkomsten kun je ook concrete suggesties doen voor verbetering van die plannen. De scan zorgt er ook voor dat je transparant kunt zijn naar alle betrokkenen.

Voorbeeld van de uitkomst op één thema van een groepsscan

Jonna Kroeze MSc
Adviseur-onderzoeker
Wil je meer weten?
Neem dan contact op met Jonna Kroeze
j.kroeze@hetpon-telos.nl 06 10 96 94 78