Woningcorporatie monitor

Woningcorporaties spelen in Nederland een belangrijke rol in de huisvesting. Hun kerntaak is om ervoor te zorgen dat mensen met een laag inkomen goed en betaalbaar kunnen wonen. Door de toegenomen krapte op de woningmarkt is deze taak nu nog belangrijker geworden. Ook zijn woningcorporaties een belangrijke schakel in het verduurzamen van de woningvoorraad in Nederland.

In opdracht van BNG Bank hebben we daarom de Woningcorporatie Monitor ontwikkeld. Deze monitor brengt de duurzaamheidsscores van alle woningcorporaties in Nederland in beeld. De duurzaamheidsscores worden bepaald op basis van meer dan 80 indicatoren die in te delen zijn naar sociale, ecologische en economische indicatoren. Daarnaast maken we onderscheid tussen interne en externe duurzaamheid. De interne duurzaamheid betreft de duurzaamheidsscores van de woningvoorraad van corporaties. De externe duurzaamheid betreft de duurzaamheidsscores van de omgeving waar de woningvoorraad zich bevindt.

Woningcorporaties worden ingedeeld in verschillende categorie├źn op basis van de grootte van de woningvoorraad, het type woningen en het gemiddelde bouwjaar van de woningvoorraad. We vergelijken woningcorporaties met een soortgelijke woningvoorraad en rangschikken deze op basis van hun duurzaamheidsscores. Op die manier ontstaat een beeld van de meest en minst duurzame woningcorporaties in Nederland. BNG Bank gebruikt deze ranking bij het uitgeven van duurzaamheidsobligaties voor woningcorporaties.

Kijk voor meer informatie op de website van BNG Bank.

Sanne Paenen MSc
Adviseur-onderzoeker
Wil je meer informatie?
Neem contact op met Sanne Paenen
s.paenen@hetpon-telos.nl 06 30 69 89 39