Berekenen CO2-voetafdruk met PCAF voor NWB Bank

Contactpersoon:
dr. Inge van Roovert
Doorlooptijd:
mei 2024 - maart 2025
Opdrachtgever:

Om de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te halen hebben de EU-lidstaten met elkaar afgesproken dat de EU in 2030 minimaal 55% minder broeikasgassen moet uitstoten dan in 1990 en in 2050 wil de Europese Unie klimaatneutraal zijn. Dat betekent dat er netto geen broeikasgassen meer worden uitgestoten. Financiële instellingen hebben een verantwoordelijkheid in deze klimaatuitdaging. Door hun investeringen en leningen helpen zij organisaties met activiteiten die wel of juist niet bijdragen aan het behalen van de doelstellingen van het klimaatakkoord. Sinds 2019 berekent Het PON & Telos daarom jaarlijks de CO2-voetafdruk van de kredietportefeuille van de Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank), al enkele jaren samen met Republiq.

Na de klimaatconferentie van Parijs in 2015 hebben elf Nederlandse financiële instellingen – onder leiding van ASN Bank – PCAF in het leven geroepen. PCAF staat voor Partnership for Carbon Accounting Financials. PCAF richt zich op de ontwikkeling van een uniforme methodologie voor het meten van de CO2e-voetafdruk van de leningen en investeringen van banken. Wereldwijd sluiten financiële instellingen zich hierbij aan en meten jaarlijks de broeikasgasemissies die voortvloeien uit hun leningen en investeringen en maken deze vervolgens openbaar.

Meer dan broeikasgas

PCAF gaat niet over het meten van broeikasgasemissies alléén; het gaat ook over het identificeren en vaststellen van reductiedoelstellingen voor de CO2e-voetafdruk en het daadwerkelijk nemen van maatregelen om de CO2e-voetafdruk te reduceren. In het Klimaatcommitment Financiële sector (2019) is afgesproken dat elke bank die zich aan PCAF heeft gecommitteerd ook een actieplan opstelt waarin zij hun reductiedoelstellingen vastleggen. De eerste versie hiervan hebben de banken in 2022 afgerond en met de acties die nodig zijn voor het halen van de reductiedoelstellingen zijn ze gestart.

Hogere dekkingsgraad

Dit jaar was een belangrijk doel voor de NWB Bank om de dekkingsgraad te vergroten. Dat is ook gelukt: die is van 95,6% naar 98,3% gegaan. Door de toegenomen dekkingsgraad zijn de absolute en relatieve GHG-emissies van de totale lening portefeuille lastig met voorgaande jaren te vergelijken. Wanneer de resultaten op sectorniveau worden uitgelicht is er voor bepaalde sectoren een CO2e reductie zichtbaar.

dr. Inge van Roovert
Senior adviseur-onderzoeker
Wil je meer weten?
Neem dan contact op met Inge van Roovert
i.vanroovert@hetpon-telos.nl 06 30 72 25 64

Vergelijkbare projecten