Blogs

Stemmen in Europa

drs. Mirjam Smulders
   
20 mei 2019

Afgelopen week was ik met een vriendin een midweek in een vakantiepark. Lekker lezen, wandelen en natuurlijk zwemmen in het zwemparadijs. Omdat het geen schoolvakantie was waren er vooral jonge ouders met peuters, ouderen en wij, werkende vrouwen met snipperdagen.

Naast het gejoel en soms gejengel van kinderen klonken er opvallend veel talen: Frans, Duits, Vlaams, Engels, Italiaans, Turks, Marokkaans en ook Nederlands in vele klanksoorten. En dat in zo’n oerhollands vakantiepark. Dat zette me aan het denken. Of we willen of niet: we zijn Europa.

Net zoals we de ene keer naar Frankrijk gaan, de andere keer een stad in Duitsland bezoeken, komen veel andere Europeanen naar ons land. Het vakantiepark richt zich vanwege deze belangrijke markt op deze mensen in diverse landen. Het vakantievieren ‘als een gemiddelde Nederlander’ bestaat niet meer. We vieren onze vakantie als een gemiddelde Europeaan.

Als adviseur-onderzoeker bij het PON, weet ik dat de gemiddelde Europeaan, net als de gemiddelde Nederlander niet bestaat. Het is namelijk een construct van data, een resultante van opgetelde onderzoeksgegevens. Toch voel ik me, meegenomen door de wildwaterstroom met de kabbelende bekende Europese klanken, Europeaan. Natuurlijk naast allerlei andere identiteiten als vrouw, partner, zus of tante.

Tegelijkertijd besef ik dat een deel van de vakantievierders in het park tegen Europa zijn en misschien zelfs een Nexit, Frexit of Dexit ambiëren. Dan nog liggen we samen in hetzelfde golfslagbad. We zijn allang Europeaan, misschien zelfs meer dan we denken.

Daarom ga ik stemmen en hoop ik dat veel meer mensen dat gaan doen. Want de Brabanders zijn bij de vorige Europese verkiezingen minder vaak gaan stemmen als de Nederlander: namelijk 34% versus 37% in Nederland. Terwijl de Europese wet- en regelgeving ons allemaal aangaat, of je nu consument of producent bent, inwoner of vakantievierder.

Progressief of conservatief: we zitten in hetzelfde schuitje. Niet alleen economisch verweven maar ook sociaal en cultureel.

Dus ga gewoon stemmen: het doet ertoe!

 

Mirjam Smulders
mei 2019