Cultuur en mensen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en heeft ontelbaar veel verschillende uitingsvormen. Het is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van het leven. De monitor ‘Waarde van cultuur’ laat op basis van feiten en cijfers zien hoe het ervoor staat met de cultuur in Brabant. Het toont bestuurders, beleidsmakers en cultuurprofessionals de waarde van cultuur voor Brabant en kan hen helpen bij het maken van plannen en beleid.
Over de monitor
De Waarde van cultuur kijkt vanuit drie kapitalen: een cultureel, een sociaal en een economisch kapitaal. Ieder kapitaal bestaat op zijn beurt weer uit indicatoren die aangeven hoe het ervoor staat in een bepaald gebied en door de jaren heen. Het laat de sterke, maar ook de zwakke kanten van het culturele stelsel zien. Ook wordt gekeken naar landelijke trends omdat deze van invloed kunnen zijn op de regio.
Meest recente editie: Waarde van cultuur 2024
Waarde van cultuur 2024 is na 2022, 2020 en 2018 alweer de vierde editie. Ook in deze editie zetten we twee sporen centraal: herhalen en verdiepen. Diverse onderdelen worden herhaald, zodat we opnieuw trends en ontwikkelingen in beeld kunnen brengen voor de afgelopen perioden. Ook hebben we onderdelen van Waarde van cultuur 2022 verduurzaamd en doorontwikkeld. De publicatie van Waarde van cultuur 2024 is voor het eerst volledig online in de vorm van een dashboard.
Deelonderzoeken die we hebben vernieuwd en/of herhaald zijn:
- Brabant ten opzichte van andere provincies – Benchmark/Regionale Cultuurindex;
- Inzoomen op Brabant – Microdata CBS;
- Cultuurlocaties online – Big data;
- Registraties van professionele instellingen – Culturele Atlas;
- Perspectief van Brabanders – Cultuurpeiling.
Verkennende onderzoeken naar de rol van derde plekken, culturele loopbanen en de effecten van maatschappelijke ontwikkelingen.
In deze editie is naast de waarde van cultuur vanuit de drie kapitalen, ook gekeken naar een aantal nieuwe, verkennende onderzoeken. Zo komt in een essay de rol van derde plekken aan bod en wordt er dieper ingegaan op de studenten en afgestudeerden in de creatieve sector. Blijven de in Brabant opgeleiden creatievelingen ook werkzaam in de provincie, of gaan zij elders aan de slag? Tot slot hebben we een verdiepend onderzoek gedaan naar de stand van zaken in de culturele sector in het licht van de crises die momenteel spelen. Makers en instellingen hebben te maken met de naweeën van de coronacrisis, maar ook met de stijgende energieprijzen en andere kosten.
De resultaten
De publicatie en bijbehorende bijlagen zijn te bekijken in het dashboard op www.waardevancultuur.nl:
De resultaten van Waarde van Cultuur 2022 zijn hier beschikbaar.
De Waarde van cultuur wordt uitgevoerd door Het PON & Telos, Kunstloc Brabant, Pyrrhula Research Consultants en de Boekmanstichting in opdracht van BrabantStad.