Onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis voor de Brabantse cultuursector

Contactpersoon:
Britte van Dalen MSc

Doorlooptijd september 2020 – januari 2021

De coronacrisis houdt de samenleving al bijna een jaar bezig. Corona heeft op veel verschillende aspecten van ons dagelijks leven een grote invloed. Zo ook op kunst en cultuur. Voor kunstenaars, culturele organisaties en instellingen heeft de situatie als gevolg van het virus misschien wel de meeste impact. Maar ook is de invloed groot voor iedere Brabander, van jong tot oud, die graag cultuur bezoekt of zelf beoefent. De maatregelen die zijn getroffen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan hebben de culturele sector hard geraakt. Maar wat zijn precies de gevolgen voor de sector in Noord-Brabant? En hoe ervaren Brabanders cultuurbezoek en beoefening tijdens de coronacrisis?

Om antwoord op deze vragen te geven hebben Het PON & Telos en Pyrrhula Research Consultants, in opdracht van Kunstloc Brabant, nader onderzoek gedaan.

Dit onderzoek sluit aan bij de opzet van de tweejaarlijkse rapportage Waarde van Cultuur. Dit betekent concreet dat we de situatie rondom de coronacrisis bekijken vanuit drie kapitalen:

 • Cultureel kapitaal: wat zijn de gevolgen voor de culturele infrastructuur, het cultureel aanbod en de makers?
 • Sociaal kapitaal: wat zijn de maatschappelijke effecten van de maatregelen in de cultuursector?
 • Economisch kapitaal: wat zijn de economische gevolgen voor de cultuursector?

In het onderzoek hebben we verschillende stappen uitgevoerd:

 1. Wat is er al bekend?
  Ieder kapitaal starten we met een verzameling van (landelijke) cijfers en feiten over de gevolgen van de coronacrisis voor de cultuursector.
 2. Hoe staat de Brabantse cultuursector ervoor? We hebben culturele instellingen en organisaties, én professionele kunstenaars, makers en culturele ondernemers bevraagd via vragenlijstonderzoek in november 2020. We hebben inwoners van Brabant bevraagd via vragenlijstonderzoek in november 2020.
 3. Online gesprek via een Research Community
  In januari 2021 zijn we via een online research community met 35 vertegenwoordigers van culturele instellingen/organisaties, zelfstandige kunstenaars, makers, cultureel ondernemers en vertegenwoordigers van ondersteunende organisaties online in gesprek gegaan om resultaten te verdiepen.
 4. Initiatieven tijdens de coronacrisis
  We sluiten ieder kapitaal af met een schets van het verhaal van een culturele instelling of organisatie en hun initiatieven in coronatijd.

 

Alle resultaten hebben we gebundeld in één rapportage. Ons onderzoek vond plaats van september 2020 tot en met januari 2021. Dit betekent dat de effecten van de huidige lockdown goeddeels buiten dit onderzoek vallen. Bij het interpreteren van de resultaten van dit onderzoek is het belangrijk om met dit gegeven rekening te houden.

Vergelijkbare projecten