In navolging op ons onderzoek naar ‘Ervaren brede welvaart in Brabant’ontwikkelen we een Brabantse monitor (ervaren) brede welvaart. Deze basismonitor geeft waardevolle input om ontwikkelingen in de Brabantse regio’s te kunnen volgen. Op gestructureerde wijze verzamelen we informatie over de regionale brede welvaartsontwikkeling. We combineren objectieve en subjectieve gegevens. Denk hierbij aan een continue basis, aangevuld met belevingsdata en thematische verdiepende analyses op basis van het tweejaarlijkse vragenlijstonderzoek onder Brabanders. Dit jaar kiezen we voor een verdieping op het thema gezondheid en jongvolwassenen.
De monitor geeft een beeld van hoe de Brabantse regio’s (en de inwoners van die regio’s) ervoor staan op aspecten van brede welvaart in het ‘hier en nu’ en waar regio’s zich naartoe wensen te ontwikkelen. Binnen de monitor en de specifieke kenmerken van iedere regio willen we aandacht geven aan relevante aspecten van brede welvaart en de samenhang tussen thema’s.
In het najaar van 2024 zijn opnieuw ruim 10 duizend Brabanders van 18 jaar en ouder bevraagd. Verschillende aspecten van brede welvaart zijn onderzocht (in overeenstemming met de 12 thema’s uit het brede welvaart model van Het PON & Telos): welbevinden, wonen, materiële welvaart, arbeid en vrije tijd, milieu en klimaat, onderwijs, gezondheid, ecosystemen en biodiversiteit, sociale samenhang, mobiliteit, veiligheid en cultuur.
Onderzoeksvragen zijn:
1. Kwaliteit van leven en leefomgeving |
|
2. Gezondheid en omgeving |
|
3. Jongvolwassenen en hun brede welvaart |
|
4. (Ervaren) brede welvaart in de vier Brabantse regio’s |
Kwaliteit van leven en leefomgeving
Reflectie op de regio
|
Bij de ontwikkeling van de monitor betrekken we op verschillende momenten in het proces externen. Dit doen we onder andere om wensen en behoeften in beeld te brengen ten behoeve van de bruikbaarheid van de monitor en sessies om de resultaten van het onderzoek te duiden. Te weten: vertegenwoordigers van de Brabantse regio’s, het programma gezondheid van de provincie Noord-Brabant, YPB, jongeren uit verschillende regio’s in Brabant. Ook dit jaar hebben we weer een klankbordgroep die met ons meedenkt over de opzet en de resultaten van het onderzoek.
De publicatie zal eind april 2025 verschijnen.
In de vorige ronde van dit onderzoek, uitgevoerd in 2022-2023, is gekeken naar de ervaren brede welvaart van Brabanders, hun perspectief op de toekomst én in hoeverre zij bereid zijn mee te bewegen met de benodigde veranderingen hiervoor (actiebereidheid). Tot op heden was onduidelijk hoe de ervaren brede welvaart is verdeeld in de samenleving. De inzichten uit dit onderzoek boden een startpunt voor dialoog met bestuurders en beleidsmakers op regionaal en gemeentelijk niveau. Met de resultaten kan het menselijk perspectief op brede welvaart een betere plek krijgen in de publieke beleidsvorming en besluitvorming.
Klankbordgroep
Ter begeleiding van het onderzoek hebben we gebruik gemaakt van een externe klankbordgroep, samengesteld met mensen uit het werkveld met een diversiteit aan expertises. Leden van de klankbordgroep zijn:
- Ward Stadhouders (opdrachtgever, provincie Noord-Brabant)
- Ton Pulles (Metropoolregio Eindhoven, coördineert brede welvaartsactiviteiten voor de MRE)
- Remko van der Sanden (programmamanager Regiodeal Midden- en West-Brabant)
- Maja Rocak (lector sociale veerkracht bij Fontys Hogeschool)
- Arna Arnautovic (kwartiermaker Centre of Expertise Brede Welvaart & Nieuw Ondernemerschap bij Avans Hogeschool)
- Edgar van Leest (Strategy Unit, adviseur uitvoeringsagenda Brede Welvaart PNB)
- Elles Breebaart (projectleider gezondheid, provincie Noord-Brabant)
- Senta Schiffeleers (programmamanager brede welvaart, provincie Noord-Brabant)
- Wendy Oudshoorn (opdrachtnemer brede welvaart, provincie Noord-Brabant)
Download hier het rapport ‘Ervaren Brede Welvaart: Hoe Brabanders de kwaliteit van hun leven en leefomgeving waarderen in 2022’ en bekijk de visuele samenvatting. Of kijk naar de videoverslagen van het Kenniscafé ‘Als het barst’ op 1 juni 2023, waarin onderzoeker Mariëlle Blanken vertelt over de mogelijkheden van Brabanders om mee te veranderen in onze veranderende samenleving.