Brede welvaart

Steeds meer wetenschappers, bestuurders en beleidsmakers beseffen dat een economie die gericht is op groei van het bruto binnenlands product (bbp) geen antwoord biedt op de grote uitdagingen van onze tijd. Met enkel een financieel-economisch perspectief op welvaart, gaan we de problemen rond klimaatverandering, biodiversiteitsverlies, armoede en sociale ongelijkheid niet oplossen. We zullen ‘voorbij het bbp’ moeten leren denken en doen. Dat vraagt om een breder, meer integraal en samenhangend perspectief op welvaartsontwikkeling. Kortom, ‘brede welvaart’.

Waar het (neo)klassieke welvaartsbegrip zich meestal beperkt tot de mate waarin mensen in hun materiële behoeften kunnen voorzien, brengt brede welvaart ook de niet-materiële behoeften in beeld. Welvaart is immers meer dan alleen inkomen en ons verdienvermogen. Ook gezondheid, sociale contacten en de woonomgeving doen ertoe. Het gaat om de kwaliteit van leven van mensen. En die kwaliteit van leven wordt in belangrijke mate beïnvloed door de kwaliteit van de sociale én fysieke leefomgeving. En dat niet alleen in het ‘hier en nu’, maar ook ‘later’ en ‘elders’. Anders gezegd: brede welvaart betreft de kwaliteit van leven in het hier en nu en de mate waarin deze ten koste gaat van die van latere generaties of van die van mensen elders in de wereld.

Meer weten over onze definitie van brede welvaart?

Lees meer over brede welvaart

Groeiend behoefte aan handelingsperspectief

Deze definitie sluit aan bij de langer bestaande kennis binnen onze organisatie over duurzame ontwikkeling (people-planet-profit) en biedt tevens houvast voor samenlevingsopbouw. De afgelopen periode hebben we een perspectief en aanpak ontwikkeld waarmee we overheden kunnen ondersteunen in hun behoefte werk te maken van brede welvaart. Dat is nodig. Want hoewel er steeds meer informatie beschikbaar is over wat een breed perspectief op welvaart betekent, welke aspecten en/of dimensies het omvat en met welke indicatoren je het kunt meten, groeit de behoefte aan handelingsperspectief. Hoe maak je werk van brede welvaart? Hoe vertaal je het concept naar de lokale en regionale werkvloer? Monitoren van brede welvaart is één, (be)sturen op brede welvaart is de echte uitdaging.

Wil jij aan de slag met Brede Welvaart? Lees onze handreiking – met concrete handvatten en checklists

Verbinden van systeem- en leefwereld

In ons model van brede welvaart is een centrale plek ingericht voor de verbinding van de systeemwereld van de overheid en de leefwereld van mensen. Bij de keuzen die door bestuurders en beslissers gemaakt worden, brengen we altijd de ideeën en ervaringen van mensen zelf in. Beleid voor brede welvaart wint immers aan kracht als het uitgaat van burgerlogica. Daarom vragen we voortdurend aandacht voor de wijze waarop mensen zelf invloed kunnen uitoefenen op hun eigen kwaliteit van leven en de (directe) leefomgeving. Besturen op brede welvaart is uiteindelijk mensenwerk.

Voorbeelden van projecten

Zo hebben we voor de Provincie Noord-Holland een Brede Basismonitor ontwikkeld om de provincie en haar stakeholders meer inzicht te geven in hoe het staat en gaat met de brede welvaart van de regio. Voor de Provincie Limburg ontwikkelden we een monitor voor de Omgevingsvisie, met brede welvaart als richtsnoer. Daarnaast onderzochten we in opdracht van de Provincie Noord-Brabant de ervaren brede welvaart van Brabanders. En ondersteunen we Midpoint Brabant en de Regio West-Brabant met de impactmonitoring van hun RegioDeal Makes & Moves.

Via de Academische Werkplaats Brede Welvaart aan Tilburg University en het Nationaal Netwerk Brede Welvaart dragen we bovendien bij aan de landelijke kennisuitwisseling en kennisopbouw rond brede welvaart.

 

Verder lezen?

Onderaan deze pagina zie je nog een aantal recente projecten die we op het thema brede welvaart hebben uitgevoerd. Klik op het project om verder te lezen of bekijk onze Online Magazines die volop in het teken staan van dit onderwerp:

 

prof. dr. ir. Joks Janssen
Senior adviseur-onderzoeker
Meer weten over Brede welvaart?
Neem contact op met Joks Janssen
j.janssen@hetpon-telos.nl 06 30 63 46 96

Relevante projecten